Help! Ik moet plannen | Examen

Dit jaar ben ik de gelukkige die examen mag doen. Ik weet niet of ik er heel gelukkig mee moet zijn. Het enige wat je hoort over examens is dat je hard moet leren en dat het de nodige stress oplevert. Of dit allemaal zo is weet ik niet en daar kom ik maar op een manier achter; het zelf doen. En daar neem ik jullie in mee. Voorbereidingen, samenvatten, plannen en leren. Ik deel mijn ervaringen en geef jullie tips. Want nergens op het hele internet kan ik goede gratis tips vinden. Dus waarom zal ik het zelf dan maar niet doen?

De grootste fout die wordt gemaakt tijdens het plannen: je houdt niet rekening met pauzes, waardoor je het veel minder lang volhoudt en je snel met de pet naar je planning gooit. Ook wordt er vaak een te-korte tijd berekent voor een taak. Met als gevolg: achter lopen op een planning.

Overzichtelijk werken 

Overzichtelijk werken is een van de belangrijkste dingen bij een planning. Werk met kleuren (vergeet de legenda er niet bij te vermelden), dat geeft een goed overzicht. Ook moet je duidelijke kolommen aangeven, althans als je werkt met kolommen.

Eigen manier 

Het beste is om je eigen manier van plannen te ontwikkelen. Iedereen heeft een andere structuur. Zo las ik in het boek van Mascha (Happy Life) over haar manier van plannen. Deze planning zag er zo handig uit, maar uiteindelijk vond ik dit helemaal niet fijn. Het gevolg is dat je je dan niet aan je planning gaat houden. Ontwikkel dus je eigen manier van plannen. Dit doe je simpel weg door verschillende mogelijkheden van plannen toe te passen. Het duurt misschien even voordat jij jou perfecte manier hebt gevonden, maar het is het waard.

Boekje 

Sommige mensen vinden het handig om een apart boekje te hebben om te plannen. Daar maken ze alle planningen in en schrijven ze alle to-do lijstjes in. Dit is heel handig, op deze manier heb je alles bij elkaar in een boekje. Zelf gebruik ik voor lijstjes een schrijfblok A5 (action) en de planningen maak ik meestal in een collegeblok A4 (Hema). Of ik heb een A5 schriftje volgeplakt met washi tape

Pauzes 

Een mens kan zich maar een bepaalde tijd concentreren. Opgegeven moment raken je hersenen afgeleid door allerlei dingen. Geloof me: op dat moment is de witte muur nog interessanter dan je boek… Dit heeft natuurlijk helemaal geen nut. Het concentratievermogen van ieder mens verschilt. Om uit te testen hoelang jij je kunt concentreren doe je het volgende: Zet een timer en ga aan het werk. Zodra je merkt dat je niks meer binnen krijgt van wat je leest of gewoonweg geen inspiratie meer hebt om te typen is je concentratie weg. Zet de timer op stop. Dit kunnen 10 minuten zijn of misschien wel 30 minuten. Afhankelijk van jou concentratievermogen kun je pauzes inplannen. Bijvoorbeeld als je concentratie op is na 20 minuten werk je in de volgende verhouding; 20:5. Voor elke twintig minuten dat je werkt neem je 5 minuten pauze. Na ongeveer vier à vijf keer dit te hebben gedaan heb je een langere pauze nodig.

Tips om je pauze te benutten

 • Maak een kop thee voor jezelf die je dan weer kan opdrinken tijdens het werken.
 • Ga een klein rondje lopen met de hond.
 • Of een groot rondje voor een langere pauze.
 • Ga lunchen en doe dit zonder social media.
 • Tv of youtube videos kijken is echt een no go! Zo vergeet je de tijd heel snel! (het is trouwens handig om een wekker te zetten wanneer je weer aan het werk moet. Bijvoorbeeld 5 minuten of een half uur later).
 • Schrijf vijf minuten non-stop over alles wat er in je hoofd afspeelt.
 • Strech
 • Doe een korte workout.
 • Ruim je kamer op (wauw geweldig…).
 • Douchen.
 • Tekenen.

En zo zijn er nog veel meer dingen wat je kunt doen in een korte (of lange) pauze. Wat doen jullie graag in een pauze? Zelf vind ik het heerlijk om even met de hond te lopen of om een kop thee van beneden te halen.

Q: Maak jij vaak plannings?

Liefs Esmee

Help! Ik moet plannen | Examen

2 gedachten over “Help! Ik moet plannen | Examen

 1. Planningen zijn zo handig! Het geeft rust en orde. Je moet inderdaad ook pauzes inplannen, anders houd je het niet vol! Lekker rustig wat eten en drinken vind ik fijn om te doen als ik pauze heb.

 2. Ik hou echt van planningen. En ik schrijf ook altijd op wat ik moet doen anders vergeet ik gewoon de helft..

  Super fijne tips, daar heb ik iets aan! 🙂

  Liefs Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
%d bloggers liken dit: